Cum sa-ti alegi bijuteria potrivita in functie de metalul sau aliajul din care este confectionata.

Postat de: System 30.09.2016 0 Comentarii: Diverse,

In acest material doresc sa va familiarizez cu cele mai comune tipuri de aliaje pe care le regasiti in bijuterii si accesorii (argint tibetan, bronz, cupru, zamac si alte aliaje fara plumb sau nichel), propietatile acestora, felul in care se comporta pe termen lung, astfel incat sa va fie cat mai usor sa va alegeti bijuteriile si accesoriile dorite.

***

Voi incepe cu argintul tibetan. Numele este legat de aliajul folosit de catre artizanii din Tibet si Nepal in confectionarea bijuteriilor traditionale. Este un aliaj maleabil, cu punct de topire foarte jos, format din cupru, antimoniu, bismuth si argint pur. In cadrul acestui aliaj argintul se regaseste in cantitati foarte mici, sau uneori lipseste. Metalul are aspectul de argint invechit, si datorita acestui aspect, procesul de oxidare nu este foarte vizibil. Acesta este un aliaj pe care il regasiti in cadrul bijuteriilor masive. Bijuteriile cu aspect delicat sunt foarte rar realizate din acest aliaj.

***

$_35.JPG (300×300)

Zamakul. Reprezinta o familie de aliaje ce au la baza zincul, aluminiul, magnesiul si cuprul. Numele vinde din limba germana si se refera la acele aliaje ce au in componenta cele 4 metale amintite (Zink, Aluminium, Magnesium, Kupfer = ZAMaK). Este un aliaj de standarde inalte, de culoare argintiu-alb, de multe ori regasindu-se placat cu argint 925 sau aur.

***

Cuprul. Este un metal usor de recunoscut datorita culorii sale rosu-portocaliu. Duritatea sa este relativ mica, fiind usor de prelucrat. Chiar daca nu are duritate mare este totusi un metal relativ rezistent. Un dezavantaj al acestui metal il reprezinta procesul de oxidare, caracterizat prin invenzirea suprafetelor expuse la aer. Oxidarea este relativ lenta, fiind o optiune buna pentru bijuteriile favorite.

***

Bronzul. Este un aliaj de cupru cu staniu, aluminiu si uneori si alte elemente, mai dur si mai rezistent decat cuprul, cu o intrebuintare larga, recunoscut prin aspectul sau maroniu-verzui. Procesul de oxidare este relativ lent, si destul de greu vizibil ceea ce il face o buna optiune pentru bijuteriile tale.

***

Daca totusi doriti ca baza bijuteriilor dvs. Sa fie de culoare argintie, dar nu aveti posibilitatea de a opta pentru argint tibetan sau zamac, in comert regasiti si alte aliaje de aceasta culoare. Aveti grija sa fie mentionat in descriere ca nu contin plumb sau nichel (cele doua afecteaza sanatatea). Dezavantajul acestor aliaje este ca se oxideaza relativ repede (se inegresc) si bijuteriile capata un neingrijit. Totusi daca este vorba de bijuterii pe care nu le purtati des, si acest aliaj este o optiune buna.

***

In concluzie va vom prezenta un clasament al acestor metale si aliaje, in ce priveste modul in care isi modifica aspectul in timp, in ordine descrescatoare, incepand cu cel care se oxideaza cel mai greu.

  1. Zamak
  2. Argint tibetan
  3. Bronz
  4. Cupru
  5. Alte aliaje fara nichel

 

sursa foto:
revista-atelierul.ro
bizipierce.com
etsy.com
catherinetterings.deviantart.com
 
sursa info:
wikipedia.ro
wikipedia.com

Leave a Comment